OLTO indrukwekkend

LOENEN – Een grote OLTO-familie had zich zaterdagavond verzamelt in de Willem Alexanderzaal in Orpheus, om het grote muzikale slotfeest ter gelegenheid van honderdjarig bestaan mee te vieren. Ongeveer 750 personen hebben genoten van het ´Feest der herkenning’, zoals de Loenense muziekvereniging dit concert aankondigde. Drie orkesten van OLTO brachten een subliem programma dat een topper bleek in haar lange bestaan. De dirigenten hadden met hun muzikanten alles op alles gezet om OLTO te laten schitteren. De muziekwerken werden met de grootst mogelijk perfectie uitgevoerd. Bij dit alles nog de fraaie zang van Marlies Claasen die verschillende stukken ondersteunde met haar muzikale kwaliteiten.

OLTO zorgde deze avond voor een extra service. Wie wilde kon met de bus van Loenen naar Orpheus gebracht worden. Honderden maakten van dit gebaar gebruik. Ap Gorsseling, voorzitter van de Jubileumcommissie, sprak in zijn welkomstwoord zijn vreugde uit over de grote opkomst van Loenenaren en belangstellenden.
Het Opleidingsorkest van OLTO onder leiding van Gerd Wensink beet het spits af van de jubileumavond. Begonnen werd met The Flight of the Thunderbird. Marlies Claasen, die deze avond vlot aan elkaar praatte, sprak ook een tekst uit bij Rapunzel over een heks en prins en tot slot Music from the how to train your dragon.
De Drumfanfare onder leiding van Simon Kleinjan zette deze avond ook zijn beste beentje voor met een aantal nummers die speciaal voor dit concert waren ingestudeerd. Begonnen werd met Arsenal, gevolgd door De Vliegende Hollander van Rene Merkeoch en Simon Kleinjan.
In het bekende Biscya van James Last, waarvoor Rudy Böhmer een arrangement schreef, kreeg het orkest versterking van Marie Bello en Harry Kaal op accordeon. OLTO heeft goede banden met de 48Th Highlanders Pipes and Drums. Samen speelde ze de sterren van de hemel met Quick march Sarie Mareis en The Bonny Black Isle.
Marlies Claasen kon haar krachtige stem laten horen in Cinema Paradiso. Haar grote wens was om I’m dreaming of home te zingen. Dirigent Kleinjan vervulde haar wens en Dirk Goudkuil was er op de achtergrond met zijn doedelzak.

Het tweede deel van het jubileumconcert werd gevuld door het Harmonieorkest onder leiding van Willem Zee. Hij begon meteen vol vuur met Convivium, een nummer van Jan Bosveld dat hij speciaal voor 100 jaar OLTO schreef. Marlies Claasen had in het programma een groot aandeel. Zij heeft een grote voorliefde voor filmmuziek. Ze zong in The grils form Ipanina en haar stem kwam op volle volume in Gabriëlla’s Son. Lucy Evers blies solo klarinet in Danzon no. 2. Het publiek kwam ook onder de indruk van het optreden van Annelies Voesten op klarinet in het nummer Donia.
Het harmonieorkest zorgde voor een vlotte finale met Strike up the band met Marlies Claasen en in het overbekende Oh, When the Saints, kon de zangeres zich nog eens lekker uitleven.
In de finale van het concert kwamen de drie orkesten samen op het podium en brachten samen met volle inzet de mars Einzug der Gladiatoren. Het publiek was laaiend enthousiast. Tot slot het nummer Centurion die Rudy Böhmer schreef voor ´OLTO-duizendpoot´ Ap Gorsseling. Arm in arm met Marlies genoot hij van de ode die hem werd gebracht met dit prachtige nummer.