‘Teuman’ Berends rijdt laatste OPA-rit door Zilven

LOENEN – Niet minder dan 43 jaar was Teun Berends uit Eerbeek elke maand in de straten van Loenen te vinden om de oud papier-route met truck en oplegger te rijden. Hij deed dat voor de papier actie (OPA) van de muziekvereniging OLTO. De oud-Loenenaar moest ‘het lange gevaarte’ door de straten van Zilven laveren. Zelfs de Imbosweg doet hij helemaal tot ‘boven aan de bult’.

Afgelopen zaterdag was de laatste keer en zijn papierploeg en het bestuur lieten dit natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan.

Speciaal voor deze gelegenheid mocht Berends een van de mooiste trucks van transportbedrijf Thomassen gebruiken voor deze laatste rit. Apetrots reed hij zaterdagmorgen weg bij het bedrijf aan de Voorsterweg. De ploeg van helpers stond om acht uur al klaar bij De Brink. Een vrolijke begroeting. Berends begon aan zijn laatste rit.
Bij hotel De Loenermark werd begonnen aan de vaste route I op de eerste zaterdag van de maand. Onderweg kreeg hij veel bekijks met deze versierde truck met spandoek ‘Teuman Bedankt’.

De route door de wijk Zilven werd afgemaakt richting Koedijk en daarna lossen bij Solidpack aan Kanaal-Zuid. Dit keer zo’n zes ton. Het opladen vanaf de weg gaat nog zoals 43 jaar geleden, met de hand, maar het lossen bij de fabriek is volgens Berends nu een fluitje van een cent. Even later gingen de vrijwilligers naar De Brink waar, volgens gewoonte, na afloop een paar consumpties worden genuttigd met een balletje gehakt. Ook deze zaterdag. Maar nu had het ‘afzakkertje’ een feestelijk tintje. Oud Papier coördinator Ap Gorsseling en voorzitter/lid papierploeg Marcel Dammers spraken hem toe en dankte hem voor zo’n lange staat van dienst. Collega chauffeur Dick Meijer prees hem ook voor zijn collegialiteit. Behalve voor de oud papieractie was Berends ook altijd bereid om de mannen op Hemelvaartsdag naar het beginpunt te brengen met de instrumenten. Ook bij buitenconcerten kon men op Berends rekenen.

Berends weet nog goed hoe hij in 1970 is begonnen. Hij was pas lid geworden bij het tamboerkorps van OLTO. De oud papieractie werd opnieuw opgezet. Niet meer links en rechts wat ophalen, maar gestructureerd in vier wijken. Thomassen stelde een truck en oplegger beschikbaar. Er werden chauffeurs gezocht en Berends werd ook gevraagd. Vanaf die tijd stond hij altijd elke maand klaar. Berends: ”Het is wel een verplichting, maar we hebben een goeie ploeg waarmee het prima samenwerken is. Fijne mensen. Onderweg is het wel goed opletten. De mannen en ook wel vrouwen, lopen langs de wagen en pakken de zakken, bundels en dozen. In de wagen staan ook een paar mensen die het opstapelen. Er zijn altijd genoeg mensen om te helpen. De jongeren doen mee, maar ook de voorzitter steekt de handen uit de mouwen. Onderweg is het wel goed uitkijken dat je geen brokken maakt. Erik Kersten wordt mijn opvolger.”

Berends vindt het jammer dat de hoeveelheid opgehaald papier minder wordt: “Ik denk dat de mensen minder kranten lezen en er ook wat minder folders rondgebracht worden. En het is ook erg jammer dat de mensen het papier in de containers weg doen. Gewoon even bewaren kan toch niet zo lastig zijn. We komen altijd op dezelfde zaterdag langs. We hebben vroeger wel dagen gehad van meer dan tien ton, maar dat is het al lang niet meer. Maar het blijft zeker toch de moeite waard. OLTO kan niet zonder. De gemeente Apeldoorn wilde ons dat afpakken door blauwe containers in te voeren, maar het bestuur heeft het been stijf gehouden. Het is toch te gek. We kunnen het hier rechtstreeks bij de fabriek afleveren, anders moet alles via een omweg hier weer naar toe. Het levert ons een leuk bedrag op. Dat is nodig want een muziekvereniging kost veel geld met dure instrumenten.”
Bron:  Regiobode
http://www.regiobodeonline.nl/nieuws/08-12-2013-13-20-loenen-teuman-berends-rijdt-laatste-opa-rit-door-zilven/